Josep Piqué • RAC1 • 12 de marzo de 2022

Josep Piqué: “La Xina és l’única que pot aturar la guerra a Ucraïna”

L’exministre d’Afers Exteriors creu que els països aliats han d’actuar amb prudència perquè Putin es comporta de manera irracional i desesperada

L’exministre d’Afers Exteriors, Josep Piqué, és “molt escèptic” sobre la possibilitat que Ucraïna i Rússia arribin a un acord per posar fi a la guerra. Piqué és expert en geopolítica i geoeconomia i ha analitzat al Versió RAC1 de Toni Clapés els antecedents d’aquest conflicte i com haurien d’actuar les forces aliades perquè Putin no envaeixi altres territoris.

Piqué creu que “cal deixar oberta una porta a la diplomàcia amb l’objectiu de fer un alto al foc”, però diu que “el gran temor és com reaccionarà una persona com Putin, que es comporta de manera irracional i desesperada i pot prendre decisions perjudicials per tothom”.

"El gran temor és com reaccionarà Putin, que es comporta de manera irracional i desesperada"

Segons Piqué “Putin ha aconseguit el contrari del que volia”. Deia que Ucraïna era Rússia i el que ha aconseguit és un sentiment més fort de rebuig a Rússia. També volia afeblir l’OTAN i dividir la Unió Europea i ha aconseguit que prenguin decisions inèdites. Per això l’exministre d’Afers Exteriors conclou que “Putin s’ha trobat amb una resistència impensable a Ucraïna i ha aconseguit que la comunitat internacional no li doni cap mena de suport”. Com va dir Joe Biden, “s’ha convertit en un autèntic pària de la comunitat internacional”.

"Putin està en una situació d’aïllament total i absolut. Ha aconseguit el contrari del que volia"

En contra d’enviar avions de combat

Malgrat la situació desesperada dels ucraïnesos i la demanda del president Zelenski d’avions de combat dels aliats, Josep Piqué creu que “hem de ser molt curosos per no escalar més en la confrontació i trobar-nos amb un escenari indesitjable, que és una guerra entre l’OTAN i Rússia”. Aquest expert en geopolítica afirma que “si surten avions d’un país de l’OTAN cap a Ucraïna, això podria precipitar els esdeveniments”.

"Hem de ser molt curosos per no escalar més en la confrontació"

"Si surten avions d’un país de l’OTAN cap a Ucraïna, això podria precipitar els esdeveniments"

El perill de les repúbliques bàltiques

Piqué explica que Putin vol recuperar l’àrea d’incidència que havien tingut els tsars. Si no hi hagués hagut una resposta tan contundent com la que han donat els països de l’OTAN, l’exministre està convençut que Putin no s’hauria conformat amb Ucraïna i hauria anat més enllà. La seva teoria és que per recuperar l’antic espai soviètic Putin estava disposat a envair les tres repúbliques bàltiques, un pas que hauria estat una declaració de guerra directa a l’OTAN perquè Lituània, Estònia i Letònia són membres de l’Aliança Atlàntica.

"Si la resposta d’Occident no hagués estat tan contundent, la temptació de Putin era fer un pas addicional a les repúbliques bàltiques"

Ucraïna i la Unió Europea

Josep Piqué creu que cal donar tot el suport a Ucraïna en matèria de defensa i aprovar totes les sancions possibles contra Putin, però malgrat que Zelenski demana l’adhesió immediata del seu país a la Unió Europea, l’exministre d’Afers Exteriors no ho veu clar “perquè no està preparat per fer-ho i això acabaria afeblint la Unió Europea”. Una altra cosa, diu Piqué, “és el pas simbòlic d’acceptar Ucraïna com a país que està en procés d’adhesió”.

Ucraïna no hauria d’entrar a la UE com a membre de ple dret perquè acabaria perjudicant la mateixa UE Josep Piqué

"Hi ha països que s’estan a la cua fa molts anys com Turquia o els països de l’antiga Iugoslàviaç"

El paper de la Xina

Malgrat el distanciament de la Xina respecte a aquest conflicte, Piqué explica que Rússia i el gegant asiàtic no estan tan units com sembla. Assegura que “la Xina té una agenda diferent, uns timings diferents i uns interessos diferents a Rússia”. La prova, segons l’exministre, “és que no ha condemnat l’agressió però tampoc l’ha avalada”. Piqué diu que “la Xina està absolutament incòmoda amb el que ara passa i si s’aturés el conflicte es trobaria bé en aquesta situació”. També afirma que “la Xina és l’única que pot aturar la guerra perquè Rússia ara depèn molt d’ells”.

"La Xina està absolutament incòmoda amb el que ara passa i si s’aturés el conflicte es trobaria bé en aquesta situació"

"La Xina és l’única que pot aturar la guerra perquè Rússia ara depèn molt d’ells"

Tot i això, Piqué diu que caldrà veure si el gegant asiàtic vol exercir aquest poder i si Putin està disposat a assumir que la Xina li faci renunciar als seus objectius. L’exministre creu que “els xinesos estan observant amb molta atenció el que ara passa perquè si la resposta de la comunitat internacional no hagués estat contundent la temptació d’envair Taiwan hagués estat pràcticament irresistible”.